Skip to main content
Kim Petersen er voksenlærling og modtager sit svendebrev.
Gå til nyhedsoversigt

Kim Petersen fik sit svendebrev som industritekniker efter 28 år hos DNP: Det har været en fantastisk rejse

Efter 28 år hos den nu japanskejede virksomhed DNP søgte Kim Petersen tilbage på skolebænken som voksenlærling for at blive uddannet industritekniker. Det var fire år med benhårdt arbejde, men det resulterede i en række flotte karakterer og et svendebrev til Kim Petersen, som nu kan udfylde en større rolle i produktionen.

Kim Petersen fik børn meget tidligt, hvilket betød, at Kim hurtigt fik arbejde som ufaglært operatør hos DNP. Og da det blev hans tur til at uddanne sig, var der faktisk hverken råd eller tid. Men vigtigheden af at have en uddannelse har altid fyldt hos Kim, og i 2020 bød muligheden sig: Kim gik i gang med at uddanne sig som industritekniker, hvilket indebar et skoleforløb og at komme i voksenlære hos DNP.

Først skulle Kim læse engelsk og dansk på aftenskole, og derefter gik han i gang med skoleforløbet, som viste sig at blive en fantastisk rejse både udviklingsmæssigt, socialt og fagligt:

– Det med at følges med nogle mennesker, som man får lov til at grine og græde sammen med, det gav et særligt sammenhold. Mange af mine medstuderende har været på alder med mine store børn, men lærerne sagde faktisk, at der på grund af aldersforskellene aldrig havde været så meget ro i klassen. 

Tilbage på skolebænken

Kim kan godt forstå, hvis andre på hans alder sidder med tanker om, hvorvidt det er for svært at skulle i skole efter mange år på arbejdsmarkedet. Han har til tider selv tvivlet, men er blevet ved med at kæmpe. Derfor var det også stort, da Kim i november 2023 fik sit svendebrev med lutter gode karakterer.

– Jeg var bare stolt. Det er mange år siden, at jeg har bestået noget, som har krævet så meget af mig. Det er en vild følelse og vildt at få lov til.

Og det kan også mærkes i selve produktionen, nu hvor Kim er uddannet industritekniker.

– Nu er jeg uddannet til at programmere fræsemaskiner, til at tegne og være kreativ. Før passede jeg maskinerne om natten, og hvis der opstod et problem, vidste jeg ikke, hvordan det skulle løses. Det gør jeg nu. Det er en befrielse.

Fabriksdirektør hos DNP, Carsten Marcussen, fortæller også, om hvordan Kims uddannelse gør ham til en endnu bedre medarbejder, som nu har en anden tankegang i forhold til at producere.

– Kim har arbejdet hos os i mange år og er i forvejen blevet rigtig dygtig til det, som han laver. Men under uddannelse bliver man udsat for ting, som gør, at man får en bedre forståelse for årsag og virkning i en produktion. Så nu kan Kim udfylde en større rolle, vi kan bruge ham til flere ting, og det giver mere fleksibilitet i produktionen.

Uddannelse giver kompetencer og muligheder
Hos DNP er der en praksis for og tro på, at det er vigtigt at give medarbejderne mere uddannelse. Det er både for at behandle medarbejderne godt, give dem flere kompetencer, men også for at stille dem bedre i forhold til fremtidige jobs. Derfor har DNP igennem mange år givet deres operatører en industriprocesoperatøruddannelse.

Men det er første gang, at DNP har en voksenlærling som industritekniker, og det har været en fornøjelse at følge Kim i hans uddannelse, fortæller Carsten Marcussen.

– Kim har fra start haft vores opbakning, hvis han havde brug for sparring eller hjælp til skolearbejdet, men det har slet ikke været nødvendigt. Desuden har der været stor opbakning blandt Kims kollegaer, som synes, at det har været sjovt at se en kollega få sit svendebrev. 

Fremover er DNP på udkig efter flere uddannelser, som fokuserer på arbejdet med industriprocesser, og deres nye medarbejdere skal også have en uddannelse, hvis de egner sig og har lyst.

– Vi bliver ved med at videreuddanne vores medarbejdere, afslutter Carsten Marcussen.

IKUF støtter voksenlærlinge med 800 kr. pr. oplæringsuge i virksomheden og 1.600 kr. pr. skoleuge, når lærlingeuddannelsen er på positivlisten for aftalt uddannelse. Positivlisten findes på www.ikuf.dk/aftalt. Hertil kommer tilskud fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, AUB, og hvis der er tale om ufaglærte medarbejdere, kan det lokale jobcenter yde tilskud på 30 kr. i timen i op til 2 års praktik. Man skal som virksomhed oprette en ansøgning før IKUF støtter.