Bio-tech virksomheden Agilent Technologies er for nyligt begyndt at sende medarbejdere på efteruddannelse som en del af deres strategi, og interessen for uddannelse spreder sig som ringe i vandet blandt medarbejderne. En af dem er laborant Mari-Louise Andersen, som er i gang med en diplomuddannelse, der giver hende viden, hun tager direkte med over i produktionen.
Efter 10 år hos den amerikanske virksomhed Agilent Technologies, som fremstiller bioanalytiske og diagnostic kits til at stille kræftdiagnoser, begynder laborantuddannede Mari-Louise Andersen på en diplomuddannelse i bioteknologi, procesteknologi og kemi:
– På uddannelsen er der ingen grænser for, hvad jeg kan lære. Alle er så engagerede, og det er så relevant for vores arbejde. Det er noget helt andet end at være ung og tage en uddannelse, for nu kan jeg vælge, hvad der passer til min jobsituation og hvad, jeg interesserer mig for. Det er det bedste valg, jeg nogensinde har taget.
Mari-Louise Andersen havde selv et stort ønske om efteruddannelse, da muligheden bød sig. Uddannelsen fungerer på en måde, at man kan fordele den over tre eller seks år. Udover at få uddannelsen betalt, får man også støtte til både befordring og bøger, og det kører som smurt ved hjælp af IKUF, fortæller hun.
Efteruddannelse skaber glade medarbejdere og bedre produktion
Spørger man produktionsleder Anders Meier, så er det fra Agilents side nu en fast del af virksomhedens strategi at få især laboranter og operatører på efteruddannelse.
– Vi vil gerne lykkedes med efteruddannelse, for at sikre at vi har nogle glade, tilfredse og engagerede medarbejdere, som får løftet deres kompetencer. Samtidig er det indenfor vores fag vigtigt, at man løbende bliver videreuddannet, da der hele tiden kommer nye metoder og teknologier, siger Anders Meier.
Netop i produktionen har det en stor betydning med efteruddannede medarbejdere. Medarbejderne bliver mere selvkørende, kan påtage sig flere komplekse opgaver og mere tekniske opgaver, tilføjer Anders Meier.
Det nikker Mari-Louise Andersen genkendende til. Hun kan nu arbejde på en måde, hvor hun både får mere ansvar og påtager sig mere udfordrende opgaver uden, at skulle have en anden til at kvalificere sit arbejde:
– Jeg får simpelthen flere stjerner på skulderen af at få mere viden indenfor bioteknologi og procesteknologi, slår hun fast.
Også hos tillidsrepræsentant Randi Høigaard hos Agilent er der stor opbakning til aftalt uddannelse.
– Aftalt uddannelsen giver en stor ansvarsfølelse for både medarbejdere og ledelse – så vi er alle enige om, at det er en rigtig god idé, siger Randi Høigaard.
Uddannelse smitter blandt medarbejderne
Blandt kollegaerne kan Mari-Louise Andersen mærke en stigende interesse for uddannelse. Noget som Anders Meier også har lagt mærke til.
– Vi kan se, at lysten til uddannelse spreder sig som ringe i vandet. Jo flere medarbejdere vi uddanner, jo flere bliver nysgerrige på det, så det er meget positivt, siger han.
Der er dog stadig en barriere for mange medarbejdere i form af, at nogle medarbejdere syes, at det svært at finde tiden til det og overskue det. Og sådan som det er nu, så er ordningen præget af, at det er folk som selv ønsker efteruddannelse, som kommer i gang, fortæller Anders Meier. Derfor ser han gerne, at de i ledelsen fremover arbejder langt mere systematisk med at efteruddanne medarbejdere, så endnu flere tør kaste sig ud i det.