Skip to main content
Gå til nyhedsoversigt

Her uddannes industriteknikere og automatikteknikere

I virksomheden Kverneland, der blandt andet producerer landbrugsmaskiner, har de en ambitiøs uddannelsesstrategi. For at nå målsætningen om 30 lærlinge bruger de tavlemøder til at informere medarbejdere om mulighederne for uddannelse. Anders, der har været ansat som ufaglært i virksomheden i en årrække, havde selv gået og tænkt på at tage en uddannelse. Da han blev præsenteret for muligheden for at tage erhvervsuddannelsen til automatiktekniker som voksenlærling under aftalt uddannelse faldt de sidste brikker på plads.

– Jeg havde arbejdet i Kverneland i 15 år og var begyndt at overveje muligheden for at tage en uddannelse udover min 10. klasse. Men med hus, kone og to børn var det svært at få en voksenlærlingeløn til at række. Da talen så faldt på aftalt uddannelse og mulighederne for støtte fra IKUF, var jeg ikke tvivl. Det var en kanon mulighed.

Uddannelse er et afgørende strategisk element

Lærlingeansvarlige i Kverneland, Ulrik Bastholm, fortæller, at uddannelse både er en mulighed for medarbejdere og virksomhed:

– Lige nu har vi 24 lærlinge i Kverneland, hvoraf 4 er under aftalt uddannelse som hhv. automatikteknikere og industriteknikere. Vi har en målsætning om, at vi skal op på i hvert fald 30 lærlinge i alt, og her vil det være en stor fordel at rekruttere internt. Vi har brug for medarbejderne. 110 ud af omkring 500 medarbejdere står til at skulle på pension inden for de næste fem år, så vi har brug for at uddanne og fastholde vores medarbejdere.

Opbakning fra kollegaerne

Anders fortæller, at han møder stor opbakning til uddannelsen fra kollegerne:

– Det var lidt hårdt at vende tilbage til skolebænken efter 20 år, men jeg har ikke fortrudt det på noget tidspunkt. Mine kollegaerne har bakket op om min beslutning. Vi har hele tiden brug for opdateret viden om f.eks. styring af robotter og med ny viden og vores fælles solide erfaring, højner vi i fællesskab niveauet. Også selvom de må undvære mig, de uger jeg er på skole.

Udsigten til at skulle undvære medarbejderne, mens de er på skole, skal ifølge Ulrik Bastholm ikke afholde virksomheder fra at tænke uddannelse som en vigtig del af virksomhedens strategi:

– Hvis folk gerne vil uddanne sig, må virksomheden ikke være en stopklods. Tværtimod. Uddannelse er i høj grad en vej til at holde på medarbejderne. Jeg vil anbefale alle virksomheder at tage uddannelse med som en fast del af tavlemøderne. Få engageret medarbejderne og fortæl om de muligheder der er. Og her er IKUF en vigtig hjælp både rådgivningsmæssigt og tilskudsmæssigt. Til gavn for både medarbejder og virksomhed.