Skip to main content
Gå til nyhedsoversigt

Fra ufaglært til industrioperatør

Fiskeindustrien i Danmark har ikke tradition for at uddanne deres medarbejdere. De er typisk ufaglærte og i dag har mange af de ansatte også en udenlandsk baggrund. Skagenvirksomheden, Scandic Pelagic, er dog en undtagelse.

– Vi er en virksomhed, der er helt afhængig af udenlandsk arbejdskraft, og i dag kommer hver fjerde medarbejder fra i alt 18 forskellige lande siger HR-chefen, Susanne Nielsen. Når vi ansætter flersprogede medarbejdere hos Scandic Pelagic, vurderer vi deres danskkundskaber i både skrift og tale. Hvis deres niveau ligger under FVU trin 4, skal de deltage i virksomhedens tilrettelagte undervisningsprogram for at styrke deres sproglige kompetencer. Vi ser også gerne at medarbejderne løbende uddanner sig, til et faglært niveau. Det kan være industrioperatør eller procesoperatør. Altså et kompetenceløftet – fra ufaglært til faglært. Den strategi, er vi enige med vores medarbejdere og vores faglige organisationer om, er nødvendig i fremtidens fiskeindustri, fortsætter den engagerede HR-chef.

– Kravene til en ansættelse i fiskeindustrien kræver efter vores opfattelse solide faglige færdigheder og uddannelse, uddyber fællestillidsrepræsentanten, Frank Christensen. Og når man som på vores 4 fabrikker har en stor gruppe medarbejdere med dansk som andetsprog, så kan vi let komme ud i sproglige misforståelser, der gør dagligdagen træls. Derfor har vi budt kravet om, at der tales dansk på vores arbejdsplads velkommen, fortsætter Frank. Og det stopper ikke hermed. De øvrige medarbejdere har også presset på for at få et fagligt uddannelsesløft. Derfor har ikke færre end 17 medarbejdere, heraf 5 med udenlandsk baggrund, i foråret gennemført industrioperatøruddannelsen, på virksomheden.

Florin bliver nøglemedarbejder

Èn af dem er 41-årige Florin Grigore, som kom til Danmark fra Rumænien i 2010 og herefter bosatte sig med sin hustru og de nu 2 danskfødte børn.

– Vi elsker dansk kultur, menneskene og den måde man tænker på. Vi elsker faktisk det hele, siger Florin, som sammen med sin ægtefælle besluttede sig for til at tage chancen og søge job i Nordjylland og lade sig integrere her. Først med job på Danish Yachts, så som ufaglært smed på Karstensens skibsværft i Skagen for så i 2017 år at starte på Scandic Pelagic.

– Vi så straks, at Florin er dygtig og nysgerrig – måske lidt nørdet, smiler Susanne. En, der gerne vil lære nyt og tage initiativ til at få opgaverne i dagligdagen til at fungere bedre.

Det er også baggrunden for, at Florin i dag er ansat som en såkaldt nøglemedarbejder. Nøglemedarbejderen har et særligt ansvar for vedligehold, drift, reparation, instruktion og udvikling af produktionsapparatet i afdelingerne. Både til hverdag og, især når produktionen i forårsmånederne ligger stille, fordi der ikke landes fisk som skal forarbejdes. Da har nøglemedarbejderne en opgave med at reparere og vedligeholde maskinparken.

Inden Florin fik svendebrev som industrioperatør, måtte han dog som sine andre tosprogede kolleger også gennemføre danskkurser, den såkaldte Forberedende Voksenundervisning (FVU) og sluttede på trin 4, som er adgangsgivende til erhvervsuddannelse.

– Mit danske var ikke godt nok, da jeg kom til Scandic Pelagic. Jeg arbejdede sammen med andre rumænere og fik derfor kun talt lidt dansk i det daglige. Men det ændrede sig radikalt, da jeg kom til Scandic Pelagic. For på virksomheden vedtog man for ca. 7-8 år siden et krav om, at man i videst mulige omfang taler dansk på arbejdspladsen, og alle medarbejdere derfor skal tage imod uddannelse i dansk.

– Og det går faktisk videre end det, forklarer HR-chefen: På virksomheden har vi også en forventning om, at alle medarbejdere udvikler deres sproglige dansk-kompetencer og at der er en progression. Alle behøver ikke at nå i mål på samme tid med at tale dansk men vi forventer, at man gør, hvad man kan, forklarer Susanne.

En uddannelseskultur bygges op

– En forandring – et paradigmeskifte, kalder Susanne det – som vi ikke er kommet sovende til. Medarbejderne var i starten ikke begejstrede for kravet om, at der på arbejdspladsen skulle tales og lærerdansk og frafaldet fra danskkurserne var i starten også for stort, konstaterer HR-chefen.

– Derfor måtte vi stramme op og gør det meget tydeligt, at vi taler dansk her – og vi tilbyder danskundervisning på arbejdspladsen i arbejdstiden, og er man ikke interesseret i det, så bør må man finde sig en anden arbejdsplads.

Men, understreger HR-chefen:

– Vi går rigtig langt for at gå i dialog med medarbejderen og forklare, hvorfor sprogfærdigheder og kontinuerlig udvikling er nødvendig. Fællestillidsrepræsentanten Frank nikker og siger:

– I takt med at de sproglige udfordringer på vores arbejdsplads blev mere udtalte, fik vi grundigt drøftet med vores kolleger og vores faglige organisationer, hvordan vi bedst ruster os til arbejdet på Scandic Pelagic og til fremtiden på et mere usikkert arbejdsmarked. Og her blev der hurtigt enighed om både dansk-kravet og behovet for faglig udvikling, var nøglen. Det var også baggrunden for, at vi fandt det nødvendigt, at vi etablerede et uddannelsesudvalg på virksomheden. Det er her, vi tillidsrepræsentanter – på vegne af vores kolleger sammen med den daglige ledelse og naturligvis HR-chefen drøfter vores behov og hvilke uddannelser, vi mener er relevante. Det kan være et ønske om et svejsekursus, men det er også her, vi medarbejdere har stillet forslag om, at vi skulle tilbydes en industrioperatør-uddannelse og senere muligheden for en overbygning med en procesoperatøruddannelse.

Frank tilføjer, at medarbejderne også var meget tilfredse med, at industrioperatøruddannelsen blev gennemført af 17 deltagere på arbejdspladsen, heraf 5 flersproget medarbejdere. Så kunne man tilmed nøjes med at tage cyklen til undervisningen om morgenen, griner Frank.

Susanne fortsætter:

– Det er faktisk også i uddannelsesudvalget, vi fornyeligt har drøftet og justeret vores rammeaftale med Industriens Kompetenceudviklingsfond, IKUF, om aftalt uddannelse. Med en fornyet rammeaftale har vi fået sat ord på en langsigtet uddannelsesstrategi fra ufaglært til faglært og helt op til et diplomniveau især for vores funktionærer. Og så er det i øvrigt også glædeligt, at vores ansøgning om uddannelse af procesoperatører på Scandic Pelagic netop er blevet godkendt af det faglige udvalg for uddannelsen. Det giver os endnu flere muligheder. Og jeg er ikke i tvivl om, at vores uddannelsesstrategi har været med til at sikre, at vi i dag ikke har svært ved at fastholde eller rekruttere vores medarbejdere, siger HR-chefen.

Det har vi lært

Hvad har Florin, Frank og Susanne så lært af de sidste års arbejde med uddannelse på Scandic Pelagic? De kigger de på hinanden og peger på 4 ting:

  • Kravet om dansk på arbejdspladsen er en forudsætning for at nå i mål med et kompetenceløft for alle medarbejdere.
  • Direktion, ledelse, tillidsrepræsentanter og medarbejdere skal være enige og aktivt omfavne uddannelse og udvikling.
  • Etablering af et uddannelsesudvalg har været et vigtigt forum for at diskutere, planlægge og iværksætte uddannelse på arbejdspladsen.
  • Kommunikation – på alle niveauer og ikke mindst med den enkelte – er et nødvendigt kulturarbejde på arbejdspladsen. Og det fylder mere, når man har ansat medarbejdere med mange sproglige og kulturelle baggrunde.